vodаУважаеми съграждани,

От името на ВиК Любимец Ви уведомяваме, че днес -  23 юли /вторник/, ще има нарушено водоподаване в града. Причината за спирането на водата в някои части на града е авария на основния захранващ водопровод. 

Дружеството се извинява за причиненото неудобство и уверява, че ще направи всичко възможно за бързото отстраняване на проблема.

IMG 5124Община Любимец задели средства и закупи мултифункционален автомобил за миене на улици и зимно поддържане. Той е марка МАН, модел 18.224 SILENT и ще подпомага работата на Дейност „Чистота и благоустройство“ към администрацията. Предназначението на новата придобивка е да измива и/или оросява улици, паркинги и тротоари, както и да разпръсква препарати през зимата, които да предотвратяват заледяване на уличните платна. Машината е поръчана и доставена от фирма „Автокам-България“ ООД гр. София.

Водоноса на автомобила е с вместимост 10 тона, а техническото оборудване е по всички съвременни изисквания. Специализираното превозно средство е от висок клас и с нисък разход на гориво. То разполага с богато оборудване за дейността, която изпълнява: два струйника пред машината, които са с 90 0 на въртене и с регулиране силата на струята на водата; приспособителен кран, в който могат да се включат три маркуча с различен диаметър и подаване на водата; автоматизирано табло, от което се управляват функциите на автомобила и др. IMG 5162

Машината ще се използва при необходимост - за измиване и обезпрашаване на града през лятото и при нужда през зимата. Въвеждането й в експлоатация ще осигури по-бързо и качествено почистване на обществените пространства.

Автомобилът е закупен по предложение на Кмета на община Любимец Анастас Анастасов, който остава последователен в своята политика на управление - не само да се обновява облика на града, като се ремонтират улици, сгради и обществени пространства, но и да се осигури наличната техника за Дейност „Чистота и благоустройство“, с която ще се работи много по-ефективно.

gerbУважаеми служители на Министерство на вътрешните работи,

Поздравявам Ви по повод професионалния празник и Ви засвидетелствам уважение и благодарност, че отдавате сили и енергия, в името на спокойствието и безопасността на жителите на община Любимец!

Вие, служителите в системата на МВР, сте подложени на ежедневни предизвикателства и стриктно спазвате изпълнението на законите на Република България. Това Ви прави отговорни и достойни хора, водени единствено от чувството за справедливост, човечност и всеотдайност.

Пожелавам Ви да бъдете здрави Вие и Вашите семейства!

Продължавайте да вярвате в законите, да следвате принципите за установяване на ред и сигурност, продължавайте честно и със съвест да се борите за справедливостта. Пожелавам Ви, като достойни и справедливи хора, да получавате отличията и уважението на гражданите, за Вашата нелека работа.

 

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК !

 

 С уважение: Анастас Анастасов – Кмет на Община Любимец

IMG 8573И тази година, в рамките на два дни 22 и 23 юни, с. Лозен се превърна в притегателен център на радетелите на българския фолклор и любители и изпълнители на песенното и танцово народно творчество. Над 1200 души от цялата страна, представители на почти всички етнографски области, се включиха в Х-то юбилейно издание на Националния фолклорен фестивал „Кехлибарен грозд“ в селото.

Основен организатор на фестивала е НЧ „Просвета – 1928“ с. Лозен, но с активното участие и финансовата подкрепа на Министерството на културата, на Института за етнология и фолклористика с етнографски музей към БАН и община Любимец.

Фестивалът е с конкурсен характер, затова всички участници се стремяха да покажат най-доброто от репертоарите си пред компетентното жури. Всяка група се състезаваше не само за достойно представяне, но и да покаже най-добре запазена през годините носия, най-автентичен диалект и съхранен български ритуал.P6237993

За отлична организация и цялостна подготовка на събитието, Народно читалище „Просвета-1925“ село Лозен получи Диплома за цялостна дейност по съхраняване, съживяване и популяризиране на фолклора и културните традиции. Отличието идва в резултат на дългогодишната съвместна работа между читалището и Института за етнология и фолклористика. Дипломата бе връчена от доц д-р Валентина Ганева-Райчева от института.

Целта на фестивала бе да популяризира и стимулира представянето на местни традиции – издирването и изпълнението на песни, мелодии, танци и обичаи, характерни за даден регион. По този начин нематериалното културно наследство ще бъде съхранено и предадено на идните поколения, а многобройните самодейни колективи получават възможности за обществена изява и признание за таланта си.

P6227617Официален гост на културното събитие бе инж. Тодор Милев – Заместник- кмет на общината, който поздрави организатора Христо Янъков – Кмет на селото и Секретар на местното читалище, за безрезервната му любов и желание да поддържа, съхранява и разпространява българското народно творчество.

След приключване на изявите на всички участници, журито класира най-добрите от тях в отделните категории: Автентичен фолклор, Обработен фолклор, Танцови групи, Пеени хора, Народни обичаи, народни хорове, индивидуални изпълнения. То връчи и няколко специални награди за цялостно представяне, за най-емоционално изпълнение, за съхраняване и съживяване на наследени културни традиции, за високи певчески постижения и др.

През изминалите години фестивалът се превърна в емблема за региона и се утвърди на национално ниво. Големият брой участници от цялата страна говори за високото равнище на конкурса, а добрата организация спомага за повишаване на интереса за участие на още повече български състави.

 

vk finali 19Любимките от ВК„Любимец 2010“ се класираха на четвърто място във финалното Държавно първенство по волейбол за момичета до 13 години. То се проведе в дните от 18 до 24 юни в гр. Варна, а в него участваха 18 отбора от цялата страна, класирали се на първи места в Регионални състезания по волейбол.

В мачовете от първите дни нашите момичета разгромиха четири отбора от групата, в която бяха разпределени с по 2:0 гейма, но загубиха със същия резултат от „Звезди 94“ гр. София. Това класиране ги изпрати на Суперфинал, където жребият отново им отреди да се състезават със „Звезди 94“. По време на играта, нашите шампионки се амбицираха и ги победиха с 2:0 гейма.

След няколко дневни напрегнати състезания умората, емоционалното напрежение, контузия на капитана на отбора и вирусна инфекция на една от състезателките си казаха думата и момичетата от ВК „Любимец-2010“ загубиха от „Тони спорт“, „ЦПВК“ – София и „Марица“ - Пловдив с 2:0 гейма. Това им отреди четвърто място в крайното класиране на финалното първенство, но ги нареди сред шестте най-добри отбори по волейбол в страната за тази възрастова група.

„Показахме на отборите от големите волейболни клубове, че не сме за подценяване. За пример ще дам само мача срещу ЦСКА, където ги победихме с 2:0, а втория гейм го взехме с 25:8 точки. Винаги може и повече, но в спорта е така. Това класиране ще ни даде повод да се замислим за слабите страни в нашата игра и грешките, които сме допуснали, но като цяло съм доволен от момичетата“ – каза треньорът на клуба след завръщането си от финалното състезание във Варна.