IMG 2207Емоционално удовлетворени и със сълзи на радост в очите, членовете на Клуб„ 50 +“ гр. Любимец отбелязаха Бабинден. Повод за доброто настроение на присъстващите бе гостуването на четвъртокласниците от НУ „Захари Стоянов“ с класен ръководител Мария Михайлова, които пристигнаха в Клуба на жената, за да ги поздравят. Със специално подготвена програма от стихотворения и танци, учениците казаха своето „благодаря“ към жената, която успява да бъде едновременно грижовна и любяща майка и съпруга, къщовница и не на последно място отлична готвачка, която се грижи внучето „никога да не е гладно“.

От името на всички, Валя Бозалиева – ръководител на клуба, благодари на децата за прекрасната изненада и милия жест от тяхна страна. „Това внимание ни кара да се чувстваме специални и щастливи, че това на което сме се посветили, има смисъл“ – каза в приветствието си към децата г-жа Бозалиева.

Уважение към празника на жените от третата възраст засвидетелства и Кметът на общината Анастас Анастасов, който не успя да присъства на празника, но осигури почерпка на празнуващите. От негово име Секретарят на читалището Евгения Стоянова поздрави жените и им пожела да бъдат преди всичко здрави, за да се радват на семействата си и да продължават да възпитават подрастващите в български дух и традиции.

Членовете на клуба също се бяха подготвили за празника и почерпиха гостите с домашно приготвени десерти и сладки лакомства.

 

Снимки от празника

 

IMG 2168Ицо Мавродиев от гр. Любимец е тазгодишният победител в надпреварата за ваденето на кръста от река Бисерска.

20-годишното момче успя да се пребори срещу останалите десетима желаещи да хванат християнския символ и както повелява традицията - да го целуне и вдигне така, че да го видят присъстващите.

Ритуалът по хвърляне на Светия кръст се проведе на моста на реката, в близост до вливането й в р. Марица, като преди това отец Трифон отслужи празничен водосвет.

Победителят в надпреварата получи парична награда от кмета на Община Любимец инж. Анастас Анастасов и халат, а всички останали участници получиха по една хавлиена кърпа. В края на обреда община Любимец осигури червено вино за участниците и част от присъстващите, с което да се сгреят в студения януарски ден, а част от тях се хванаха на хоро.

Желание да се включат в надпреварата по хващането на кръста имаха и Иван Желев, Димитър Стойчев, Васил Михайлов и Георги Катев, но поради факта, че нямат навършени 18 години, те предвождаха литийното шествие и пренесоха до мястото на хвърляне на кръста хоругвите и останалите християнски символи, необходими за празника.IMG 4098

По създадена вече традиция в с. Лозен също се проведе ритуал по хвърляне на кръста на във водите на р. Лозенска. Победителят тази година бе Димитър Иванов на 18 години. Той бе най-бърз сред останалите четирима желаещи, сред които и 9-годишния Кристофър Захариев.

За радост на организаторите на празника – Община Любимец и Църковно настоятелство при храм „Свето Успение Богородично“, Йордановден или както още известен като Богоявление или Водици, бе уважен от огромен брой жители и гости на града. Те са категорични, че и в бъдеще ще се провежда този уникален християнски ритуал, а традицията ще бъде спазена. 

 

Снимки от празника

 

ustie r.BiserskaТази година, Община Любимец и Църковното настоятелство при храм «Свето Успение Богородично» гр. Любимец, организират честване на големия християнски празник Йордановден /Богоявление/.

Ритуалът по спасяването на християнския кръст ще се извърши на 6 януари 2019 г. /неделя/ от 11.00 ч. при устието на р. Бисерска, в местността „Бикя“ /където реката се влива в р. Марица/.

В надпреварата за изваждане на кръста от водите на реката могат да се включат православни християни, навършили 18 години. Записването за участие в ритуала става в църквата „Свето Успение Богородично“ или в самия ден, на място, от 10.30 до 11.00 часа.

Община Любимец осигурява парична награда в размер на 100 лв.

Организаторите канят всички желаещи да се включат в празничното честване на големия християнски празник Богоявление.

 

На снимката виждане мястото, определено за извършване на ритуала.

 

IMG 1971По създадена вече традиция и тази година, по инициатива на Кмета на община Любимец Анастас Анастасов, за членовете на Съюза на хората с физически увреждания бе осигурен празничен коледен обяд. На 19 декември, в навечерието на коледните празници, на обяда присъстваха почти всички членове на съюза. „За пореден път вие засвидетелствахте своята ангажираност и подкрепа към хората в неравностойно положение. Преди няколко месеца ни бе осигурен клуб, който е оборудван с всичко необходимо за престоя ни там; преди дни Кметът ни подари украсена коледна елха, която внесе допълнителен уют в помещението, където се събираме и обсъждаме различни въпроси, не сме забравили и съдействието от общинския екип за всеки наш проблем. Благодарим Ви от сърце!“ – каза в обръщението си Председателят на съюза г-жа Марияна Попова.

Поради служебна ангажираност на Анастасов, на срещата присъства Секретарят на община Любимец Христо Христозов. Той поздрави присъстващите с настъпването на коледно-новогодишните празници и им пожела спокойствие, топлина в домовете и разбирателство в семействата им. Увери ги, че общинското ръководство ще продължи да ги подкрепя и да прави всичко възможно, техните проблеми да бъдат решавани.

По време на обяда членовете споделиха, че подобни събирания са много полезни, тъй като това е още един повод да излязат извън домовете си, да се видят с близки и приятели, да усетят подкрепа и разбиране.

 

Снимки от празника

 

IMG 1998На 19 декември фоайето на НУ „Христо Ботев“ се изпълни с аромат на канела, шоколад, карамел, топли банички и озвучено от приятна музика. Причината за тази атмосфера бе провеждането на Благотворителен коледен базар, в който се включиха почти всички ученици от училището .

Тази година децата, заедно с педагогическия колектив и Директора Донка Козалиева, решиха да направят базара в сградата на школото, където да изложат своите собственоръчно изработени свещници, коледна украса, сувенири, картички и най-вече кулинарни изкушения. Талантливите и сръчни ръце на децата и техните родители бяха подготвили толкова много неща, че фоайето на училището се оказа малко да побере всички желаещи да разгледат и си закупят по нещо.IMG 2010

Акцент в базара бе ръчно изработената украса - снежен човек от естествени материали и коледна елха и елени от стиропор. Красивите коледни фигури са по идея на родителите на второкласниците Вероника Ксенифонова и Давид Александров, които са изработили украсата и я дариха на училището, за да бъде част от коледния декор.

В първия ден от базара децата от училището събраха сумата от 1073 лв., която ще бъде разпределена за различни инициативи. Всеки клас сам определя за какво ще бъдат изразходвани събраните средства. Част от учениците застават зад идеята да помогнат човек в неравностойно положение, други ще я инвестират в закупуване на материали и пособия за часовете за занимания по интереси и др.

Кметът на общината Анастас Анастасов уважи поканата на училищния екип и присъства на базара. Той подпомогна всеки един клас в благородната кауза и закупи различни стоки от щандовете. 

Базарът ще продължи три дни от 19 до 21 декември, в които всеки желаещ ще може да закупи предлаганите стоки.

 

Снимки от базара