Уважаеми съграждани,

Областният управител на област Хасково г-н Станислав Дечев и неговият екип организират приемна за граждани в общинските центрове от региона.

Приемната в община Любимец ще се състои на 12.07.2018 г. /четвъртък/ от 14.00 до 16.00 ч., в кабинет № 17 – 3 етаж, Административна сграда на пл. „Трети март“ № 1 /бивш АПК/.

Предварително записване на гражданите, желаещи среща с Областния управител на тел. 03751/89-12; 03751/ 7002; 0889 486111 или на e-mail: oba@lyubimets.org

nagradi polihronov koleva 18Димитър Полихронов и Димона Колева, възпитаници на ДГ „Рай“ гр. Любимец, спечелиха призови места в V Национален фестивал на руска поезия, песен и танц "Пусть всегда будет солнце". Малкият Митко спечели първо място със стихотворението "Лето к нам пришло", а Димонка – второ, с песента "Прощание с детским садом". И двете деца изучават руски език и се подготвят при г-жа Елена Георгиева от Любимец, която е член на Национално движение „Русофили“.

Нашите таланти се представиха достойно, а изпълненията им бяха с много чувство и ентусиазъм.

Фестивалът се проведе на 3 юни, на сцената в Градската градина гр. Харманли, а в него участваха над 120 деца от предучилищна възраст до 12 клас от област Хасково. Събитието се провежда за поредна година, като всеки път се организира от Национално Движение „Русофили“ и Община Харманли, с подкрепата на Фонд "Русский мир", Министерството на образованието и науката, Синдиката на българските учители и Националния Дворец на децата.

Целите на фестивала са да популяризира руската поезия, песен и танц, да приобщи младото поколение към богатството на руската култура и да създаде интерес към изучаване на руския език.

Отличените състезатели на първо място ще продължат участието си на зонален етап, който ще се проведе на 16 юни в град Ямбол.

 

trak 030618 2За поредна година община Любимец се включи в традиционното поклонение по повод 105 години от масово избиване на тракийски бежанци в района на Илиева нива и отдаде почит към трагично избитите над 200 бебета и деца от редовната турска войска по време на Междусъюзническата война (1913 г.). Ежегодно, в дните около 1 юни, в тази местност се провежда традиционният Национален младежки тракийски събор - Ден на тракийското дете.

Мероприятието започна с едноминутно мълчание и молитва за упокой на душите на невинно загиналите тракийчета. Инж. Тодор Милев, като представител от общината и десетки членове от тракийското дружество от Любимец се включиха в празника, като поднесоха венци и цветя на паметника-мемориал в знак на признателност и преклонение.

Организатор на събора е община Ивайловград, по чиято покана присъстваха стотици гости, дошли от цялата страна.

За да се поклонят пред земята, попила кръвта на стотиците тракийци, присъстваха Председателят на съюзът на тракийските дружества в България Красимир Премянов, Областният управител на област Хасково Станислав Дечев, Областният управител на област Кърджали Никола Чанев, депутати от 44-то Народно Събрание от Хасковски многомандатен район –Георги Станков и Виолета Желева, Председателят на Националния младежки тракийски съюз Тодор Ангелов, представители от побратимения на Ивайловград френски град Лонго, ръководители на държавни и местни институции, представители на Тракийски дружества от цялата страна.

Домакинът на събора г-жа Диана Овчарова поздрави гостите с „Добре дошли“ и благодари на всички, които направиха своя дълбок поклон пред „Илиева нива”.

С тържествена заря – проверка, под звуците на „Шуми Марица“, завърши официалната част на събора.

 

IMG 2605В навечерието на 2 юни и във връзка с отбелязването– Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, Заместник- кметът на община Любимец Илия Илиев засвидетелства уважение и присъства на тържествена заря-проверка в гр. Хасково. Събитието бе организирано от Областния управител г-н Станислав Дечев на 1 юни, а в него участваха депутатите от Хасковски избирателен район Евгения Ангелова и д-р Георги Станков от ГЕРБ, Павел Шопов от Обединени патриоти, Виолета Желева и Никола Динков от БСП. В честването се включиха кметове от останалите общини от областта, общински съветници, граждани и гости.

Преди канонадата от картечни изстрели и фойерверки, които поставиха финала на тържествената заря-проверка в памет на най-свидните синове на България, гостите станаха свидетели на приемането на строя от военни блокове от формирование 52 740, ЕГ ”Проф. д-р Асен Златаров” и ПМГ”Акад. Боян Петканчин”, след което поднесоха венци и цветя в знак на признателност и преклонение пред паметника на Хр. Ботев в областния град.

 

IMG 8593Повече от пет месеца в Любимец текат усилени ремонти, свързани с асфалтирането на улици, ремонт на тротоари и облагородяване на обществени места. След като приключиха работа по някои от основните улици в града, асфалтополагащите машини се насочиха към кв. Георги Добрев, където започна цялостно асфалтиране на три улици - „Пирин“, „Бреза“ и „Георги Добрев“, които бяха в изключително лошо състояние. В процес на изпълнение e и изкърпване на участъци по ул. „Орбита“, ул. „Здравец“ и ул. „Киев“ в същия квартал. След като приключат дейностите по реновиране на улици в тази част на града, ремонтите ще продължат по ул. „Индустриална“ и ул. „Републиканска“ - в участъка от ул. „Шар планина“ до новия пътен надлез, за да има осигурен нормален достъп до Западния обходен път.

Ремонтната програма на община Любимец върви по график и до момента 10 улици в града са цялостно асфалтирани, три са с обновени тротоари, а по още две се работи в момента.

Със собствени средства, община Любимец успя да облагороди блоковото пространство на ул. „Желязко Терпешев“ № 23 и тревната площ, разположена на кръстовището на ул. „Любен Каравелов“ с ул. „Рила“. На двата терена са изградени дървени беседки, които да осигурят място за отдих и почивка на живеещите в близост. През есенния сезон, на терените около беседките, ще бъдат засадени дървета и друга подходяща растителност, за да бъде престоят на посетителите още по- приятен.

Общинският екип е на финалния етап по процедурата за избор на изпълнител за цялостна рехабилитация на 7 улици в града, които ще бъдат асфалтирани по проект „Реконструкция и рехабилитация на улици, тротоари и съоръжения от уличната мрежа на населените места в община Любимец“. Включените улици за обновление са: „Иван Рилски“, „Граф Игнатиев“, „Ген. Гурко“, „Оборище“, „Янтра“, „Богомил“ и „Дамян Груев“.

Освен цялостното обновяване на улици, тротоари, маркировка и др., в проекта е залегнало да се направи подмяна на уличното осветление.