В община Любимец се получи писмо за рязко усложняване на времето и средносрочна прогноза за периода 7-12 октомври 2017 г. Ето какво пише в него:

 През почивните дни времето в страната ще се определя от средиземноморски циклон. В събота от север-северозапад, временно и от североизток, ще нахлува студен въздух и дневните температури ще се понижат значително: максималните ще са от 8-10° в Западна България, до 16-18° в югоизточните райони. Над цялата страна ще бъде облачно, с валежи, на места интензивни и значителни по количество, в Югоизточна България придружени и с гръмотевици. В планините ще вали сняг, а с понижението на температурите, привечер и през нощта срещу неделя, и в районите с надморска височина 700-800 метра, дъждът ще преминава в сняг. В неделя от запад валежите ще спират, най-късно, едва през нощта срещу понеделник, в Североизточна България. Вятърът ще е от северозапад, след обяд ще се усили. Над по-голямата част от страната ще остане предимно облачно, температурите и в източните райони ще се понижат. В началото на следващата седмица ще е ветровито, хладно, с променлива облачност, над западната половина от страната по-често значителна. От вторник вятърът ще отслабне, но ще се задържи от запад-северозапад. Облачността ще се разкъсва и временно ще намалява. Сутрин ще е студено с минимални температури предимно между 3° и 8°, на отделни места в низините и котловините видимостта ще е намалена. Максималните температури към сряда-четвъртък ще доближават 20°.

Кодовете по европейската система МЕТЕОАЛАРМ ще бъдат издадени утре, към 12 часа,с последната актуализирана прогноза. Вероятността за оранжев и в отделни области червен код е много голяма.

Очакванията за валежи са между 30 и 60 л/кв.м. В зависимост от пътя, по който ще мине центърът на средиземноморския циклон, главно в източната половина от страната, са възможни и по-значителни количества на валежите. С очакваното застудяване, възможно е и първи снеговалеж за сезона в районите с надморска височина над 500-600 м.

По високопланинските проходи ще се образува снежна покривка. В нашата област по високите планински места също не са изключени снеговалежи.

IMG 3554Във връзка с отбелязването на 105 години от началото на Балканската война, ученици от СУ „Ж. Терпешев“, заедно със служители от Общинска администрация Любимец, поднесоха венци пред паметника-костница на връх Шейновец.

Честването се проведе на 5 октомври, съвместно с Общинска администрация Свиленград, представители на политически партии, на родолюбиви организации, ученици и граждани. Началото на поклонението започна с историческа хронология на събитията, случили се на 5 октомври 1912 г. и победния щурм на върха, наречен Малката Шипка. За тях разказа уредникът на Общинския исторически музей д-р Стефан Димитров. Началото на празника не мина и без емблематичното стихотворение на Ивайло Балабанов „Под златна ангелска дъга".

Архиерейският наместник отец Константин и отец Георги отслужиха заупокойна панихида в памет на българските войници, загинали в историческата битка, а в знак на признателност и преклонение пред героите, присъстващите сведоха глава и почетоха паметта им с едноминутно мълчание. 

На 5.10.1912 г. става първото сражение в Балканската война. В него загиват 14 от охраняващите войници от 30-ти Шейновски полк, но българската войска успява да влезе и освободи Свиленград от Османско робство. 

 

Снимки от отбелязването на празника

Областният информационен център Хасково и община Любимец

Организират

Публичното информационно събитие по темите:

 

  1. Представяне на процедура „Открий ме“ – условия за кандидатстване и приложенията към тях по ОП „Развитие на човешките ресурси“.
  2. Трансгранични програми „България – Турция“ и „България – Гърция“ – актуална информация.
  3. Представяне на Норвежкия финансов механизъм и Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 - 2021.
  4. Обсъждане на кандидатстването по подмярки 6.1, 6.4.1 и 4.1.2 по Програмата за развитие на селските райони.
  5. Дискусия, въпроси и отговори.

Информационната среща ще бъде на 09 октомври 2017 г. от  10 ч. в зала „ЛЮБИМЕЦ“. 

 

 

ПРОГРАМА

 За провеждане на публично информационно събитие с представители на общински администрации, доставчици на социални услуги, образователни и културни институции и НПО от област Хасково, община Любимец

09.10.2017 г.

 

 10.00 ч – 10.10 ч          Регистрация на участниците

10.10 ч – 10.30 ч          Представяне на процедура „Открий ме“ по ОПРЧР 2014-2020 г.

                                   Йоанна Кокотанековауправител ОИЦ

                                   Невена Тенчева – Експерт ИОУ

10.30 ч – 10.50 ч          Представяне на процедури по Оперативните, Национални и други

донорски програми в областта на културата, образованието и други

дейности.

                                   Йоанна Кокотанековауправител ОИЦ

                                    Невена Тенчева – Експерт ИОУ

10.50 ч – 11.05 ч           Кафе пауза

 

 11.05 ч – 11.25 ч          Представяне на предстоящи за отваряне процедури по Оперативните програми, съгласно индикативните годишни работни програми за 2017 г.                

Димо Димов – експерт КИЛ

 

11.25 ч –11.45 ч        Представяне на информация за подмерки 6.1, 6.4.1 и 4.1.2 от ПРСР

                                   2014-2020;

Представяне на ТГС България-Турция и други налични възможности

                                   Димо Димов – експерт КИЛ

                                  

11.45 ч – 12.00 ч          Въпроси и отговори. Дискусия. Създаване на условия за отчитане на регионалната специфика чрез осигуряване на обратна връзка към Центъра от страна на участниците в събитието. Обратни връзки.

 

12.00 ч                         Закриване на събитието.

 

Заповядайте!

 

Гл. камъни преди 1 Гл. камъни след 1На 16 септември приблизително 100 доброволци от града и селата на община Любимец се включиха в зелената доброволческа инициатива „Да изчистим България заедно”, а резултатът от проведената кампания е приблизително 28 тона събрани отпадъци.

През целия съботен ден служители на администрацията и доброволци успяха да обходят и почистят предварително определените терени. Някои от жителите на многофамилни жилищни сгради също се организираха и почистиха междублоковите си пространства, а други инициативни граждани почистиха района около домовете си.

Кметовете по места създадоха необходимата организация и почистиха както райони в населените места, така и най-посещаваните местности около селата.

Извън пределите на града бяха почистени местностите „Глухите камъни“ и „Сокол чешма“, където винаги се генерират различни отпадъци - опаковки на храни и напитки, празни бутилки и хартия.

Кампанията „Да изчистим България заедно” е най-мащабната доброволческа инициатива у нас. За съжаление обаче един ден не е достатъчен, за да успеем да се справим с непрекъснатото и повсеместно замърсяване на природата около нас. За това трябва отговорност, гражданска позиция и любов към средата, която ни заобикаля, без значение дали човек живее, дали си почива или просто минава от там.  

 

ATM 2641Във всички учебни заведения в община Любимец новата 2017/2018 учебна година започна тържествено и с празнични програми. В 9.00 ч., дворовете на училищата и детските градини се изпълниха с малки и големи деца и ученици, родители и учители, нетърпеливи да започнат новата учебната година.

Празникът стартира с издигане на българското знаме под звуците на националния химн. Четвъртокласниците от началните училища, под ръководството на своите учители, изнесоха празнична програма, с която посрещнаха най-малките ученици. С музика, песни и стихотворения  те казаха „Добре дошли“ на първолачетата, а Директорите на училищата отправиха своите приветствия към присъстващите.

След официалната церемония ръководителите на учебните заведения лиснаха менче с вода, с което още веднъж пожелаха добри резултати и повече знания през годината.

Най- нетърпеливи бяха първокласниците, които по стар български обичай бяха посрещнати и захранени с хляб и мед. После всички ученици се отправиха към приветливите и украсени класни стаи, където ги очакваха новите учебници и техните учители.DSCN0477

С празнична програма започна и първият учебен ден в ЦДГ „Рай“. По традиция, най-големите възпитаници на детската градина посрещнаха най-малките. За да ги приветстват с „Добре дошли“ децата от четвърта група към ЦДГ „Рай“  рецитираха стихове и пяха песнички, а след тържествената част те поведоха за ръчичка малчуганите от най-малките групи и ги въведоха в новите им занимални.

С нетърпение и вълнение очакваха да влязат в класните стаи и петокласниците. Те също бяха посрещнати на входа на школото със сладка питка и мед. По време на церемонията по откриването те  произнесоха традиционната клетва, с която обещават старателно да се учат и да пазят доброто име на училището.

След официалната част в СУ „Ж. Терпешев“, Заместник-кмета на общината г-н Илия Илиев, в чийто ресор е образованието, направи оглед на обновения учебен кабинет по Технология и предприемачество и лично се убеди в изправността на част от уредите. Кабинетът е ремонтиран и оборудван с инструменти за работа на ученици и предлага практически занятия на ученици от 5 до 9 клас.   

IMG 3273И тази година ръководния екип на общината уважи с присъствието си всяко учебно заведение, като  Кметът на общината Анастас Анастасов присъства на откриването на новата учебна година в НУ „Хр. Ботев“. От негово име всеки Директор получи букет с цветя и пожелания за ползотворна и успешна година.

Гост в двете начални училища „Хр. Ботев“ и „З. Стоянов“ бе д-р Георги Станков - Народен представител от 44 Народно събрание от област Хасково. Той поздрави учители, ученици и всички присъстващи с началото на новата учебната година и пожела здраве и успех по пътя на знанието.

Всички официални гости, част от учениците и родителите се включиха в благотворителната кампания за набиране на средства за първокласник от НУ „З. Стоянов“. Детето е с тежко здравословно състояние, което изисква доста средства за лечение. След отваряне на предварително подготвените кутии, преброителните комисии в двете училища установиха наличността, която за НУ „Хр. Ботев“ е 544,50 лв., а за НУ „З. Стоянов“ - 440 лв. Средствата ще бъдат обединени и с тях ще се подпомогне лечението на малката първокласничка. 

 

Първи учебен ден в ДГ "Рай"

 

Първи учебен ден в НУ "Христо Ботев"

 

Първи учебен ден в НУ "Захари Стоянов"

 

Първи учебен ден в СУ "Желязко Терпешев"

 

Първи учебен ден в ОУ "Св.св. Кирил и Методий"