gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

DSC 6446Митични, вдъхновяващи, възвишени – през последните осем години Глухите камъни не престават да разкриват своята история и да разказват за себе си. Така е и тази година. От средата на м. юли екип от археолози, водени от доц. д-р Георги Нехризов, работят на скалния комплекс „Глухите камъни“. В ежедневната си работа те откриват интересни находки с голяма историческа и археологическа стойност. 

Тази година екипът насочи работата си в секторите, в които най-добре са съхранени следите от тракийско присъствие. В Централния сектор, на площ от около 50 кв. м, те проучиха културен пласт от ранната желязна епоха. До този момент археолозите разкриха четири нови ритуални огнища, разположени направо на терена, без следи от постройки около тях. В този участък са документирани вече над 20 такива огнища, служили за провеждане на обреди с огън.

В процес на проследяване са няколко интересни ситуации – голям съд е положен с дъното нагоре, под него е поставен по-малък, около който са намерени няколко животински кости. В съда са открити прешлен за вретено и печат за украса на керамика. В близост, специалистите разкриха  керамичен съд, върху който е поставен друг. Прави впечатление открития в тази зона железен нож, със запазена дръжка, изработена от кост. Най-интересна обаче се оказа колективната находка от над 120 миниатюрни керамични предмети с култово предназначение. Находката е открита в две разположени близо една до друга групи. Вероятно предметите са били поставени в две торбички от плат или кожа. Тя съдържа антропоморфни и зооморфни фигурки, различни по форма съдчета и пръстени. Тези предмети са изработени твърде схематично и небрежно, но човешките статуетки са с ясно отбелязани полови белези.DSC 6417copy2

Трудни за определяне са животинските фигури – може да се предположи, че сред тях има коне, кучета, говеда, змии. Една от тях изобразява рогато животно (бик), на гърба на което е поставено седло. Освен тези от колективната находка са открити още десетина антропоморфни и зооморфни фигурки, както и няколко прешлени за вретено, костени шила, печати за украса и други дребни находки.

Както всяка година археолозите откриват огромно количество керамични фрагменти от богато украсени тракийски съдове.

В северния сектор продължава проучването на открития през миналата година средновековен некропол. Досега са разкрити и документирани седем гроба. Погребенията са извършени по християнски обред, скелетите са ориентирани в посока изток – запад и са със скръстени на гърдите ръце. В областта на кръста на един от тях бе открита желязна тока с бронзови апликации и бронзова украса за колан. Средновековните гробове са вкопани в пласт от ранната желязна епоха. По тази причина, около тях се откриват фрагменти от тракийска керамика.

След преместването на скелетите, ще продължи проучването на структурите от по-ранния период. В друг участък от този сектор се проучват разположени на голяма площ деструкции от жилище от прехода между двете фази на желязната епоха.

От 08 август археологът Дойчин Грозданов започна разкопки на църква №1. Плановете са през този сезон напълно да завърши проучването на църквата и да се подготви проект за нейната консервация и експониране.

IMG 7053От тази година Община Любимец предостави за ползване новоизградената археологическа база в с. Малко градище. Базата е създадена в резултат на успешно реализирания трансграничен проект „Гласът на скалата“ и е една от най-модерните и добре оборудвани за такива цели. Освен със спални помещения за 14 човека, кухня и столова, базата разполага с конферентна, заседателна и изложбена зала, работни кабинети, две ателиета за обработка на керамика и реставрация на находки, складове за експонати и инструменти. Благодарение на подкрепата на ръководния екип на общината, базата е снабдена с всичко необходимо и осигурява условия за пълноценна работа на археолозите.