gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

244975485 1305869809872241 8629502108690793016 n

 

Създаденият с много любов и желание за развитие на фолклорните танци в Любимец, Танцов Състав „Сакарци“ навърши своя 20 годишен юбилей. Първите плахи репетиции, водени от хореографа Галина Христова, започват в една от репетиционните зали в НЧ „Братолюбие-1884“ през м. октомври 2001 година и още с първите концерни изяви става ясно, че съставът не само ще пребъде, но и ще покорява много национални и международни сцени. Доказателство за това са множеството участия в страната и чужбина, златните медали и статуетки, грамоти и отличия, които се връчват след всяка едно участие.

За да отбележат годишнината, на 7 октомври, основатели и сега танцуващи самодейци се събраха и заедно си припомниха началото, потопиха се в спомените от близкото и далечно минало, забавляваха и доказаха, че приемствеността между поколенията е осъществена кауза.

244352906 449124936515996 7060310432803238826 nСпециален гост на юбилея бе Кметът на общината Анастас Анастасов. Той поздрави хореографа Галина Христова и танцьорите от състава, като и им пожела със същия стремеж и амбиция да работят за поддържането на традициите и развитието на културата в Любимец! От своя страна той също получи благодарности от екипа на читалището затова, че винаги е подкрепял развитието на културата в града.

244706670 2747432135554963 8370678311640132659 nОрганизатор на празника бе НЧ „Братолюбие-1884“, което подготви поредица от изненади за всички присъстващи, а на дългогодишните солисти от състава - Дочка Кючукова и Димитър Димитров, връчи отличителни призове. 

Емоционален и вълнуващ бе и специално подготвеният филм от концертните изяви на малки и големи. Оказа се, че в него участват танцьори от най-ранна детска възраст, които продължават да носят в себе си онзи пламък, наречен любов към народния фолклор.

Пожеланието на всички в празничната нощ бе да бъдат живи и здрави, за да продължат да поддържат доброто име „Сакарци“ - синоним на любов към танците, талант и добро сценично присъствие.

 

 

IMG 1878

 

С гордост и самочувствие на потомци на достойни българи, учениците от 11-ти и 12-ти клас на СУ „Желязко Терпешев“ – Любимец се включиха в организираното поклонение на вр. Шейновец.

На този връх, преди 109 години, на 5 октомври 1912 г. става първото сражение в Първата Балканска война и още същия ден Свиленград е освободен от Османско владичество. В това сражение загиват десетки войни от 30-и Шейновски полк, между които и войници от Любимец.

Затова всяка година на върха се провеждат възпоменателни тържества, а обществеността поднася венци и цветя пред величествения паметник-костница, отдава почит и свежда глави пред героите от Балканската война.

IMG 1830Официални гости на панихидата бяха Президентът на България Румен Радев и Областният управител Минко Ангелов, военни формирования, инициативни комитети и партии. И тази година ученици от СУ „Желязко Терпешев“ гр. Любимец засвидетелстваха своята признателност към своите деди и загиналите войници по време на сраженията и поднесоха венец.

Поклонението започна с историческа хронология на събитията, случили се на 5 октомври 1912 г., след което Архиерейският наместник отец Константин, заедно със свои колеги отслужи заупокойна молитва в памет на българските войници, загинали в историческата битка.

sv.bogorodica

С благословията на Старозагорски Митрополит Киприян, от 17.00 ч. на 6 октомври до 10 октомври на обяд 2021 г., в църквата „Свето Успение Богородично“ гр. Любимец, ще гостува Чудотворната икона на Света Богородица – Скоропослушница. Светинята се нарича така, защото се смята, че бързо чува молитвите на вярващите. Официалното посрещане на иконата ще бъде в първия ден от гостуването. 

Всеки, който има нужда и желае, може да посети храма.

Иконата е осветена в манастира „Дохияр“ в Света гора, където оригиналният образ е нарисуван през X в. в нишата над входа на манастирската трапезария. В началото на миналия век, иконата е дарена на църквата „Свети Александър Невски“ в украинския град Ананиев.

Anastasov 20

 

Уважаеми дами и господа от община Любимец,

Скъпи родители,

 

С признателност и уважение се обръщам към Вас, за да Ви честитя днешния празник - 1 октомври - Международен ден на възрастните хора!

Отбелязването на този ден ни напомня още веднъж за златната трета възраст, събрала в себе си опита и мъдростта, от които младите поколения могат да черпят вдъхновение за бъдещи успехи.

В днешно време възрастното поколение има много проблеми, но за нашите родители, баби и дядовци по-важно е доброто отношение, топлите думи и емоционалната подкрепа. От всички нас, техните наследници, зависи да направим така, че да преодолеем трудностите заедно и да създадем достойни условия за живот на нашите близки.

Затова днес, ние не само изразяваме почит към възрастните хора, но им благодарим за грижите, търпението, добрината и любовта, с които са ни отгледали, възпитали и са ни дали сили да поемем по своя път.

Желая на всички здраве, сили, спокойни дни, изпълнени с много радости. Бъдете заобиколени винаги с обич и внимание от любимите си хора!

 

Честит празник!

IMG 1757

Първият училищен звънец огласи всички дворове на учебните заведения в община Любимец и така постави началото на новата 2021/2022 учебна година. По разпореждане на МОН, на официалното откриване присъстваха само за първите класове от отделните етапи на образованието – 1, 5 и 8 клас, а останалите ученици влязоха директно в класните стаи.

Кметът на общината изпрати поздравителни адреси за началото на учебната година до учителските колективи, а лично той присъства на тържественото откриване на годината в СУ „Желязко Терпешев“. Всеки един първокласник получи и картичка с пожелания от Анастасов, в която той пожелава успешно преодоляване на всички трудности по пътя на знанието.

DSC08513в Началото празника се постави с издигане на националния флаг, под звуците на химна на Република България, след което продължи с тържествени церемонии във всички училища и детски градини.

Най-емоционални и въодушевени бяха най-малките ученици и техните родители. С букети в ръце, те очакваха да прекрачат прага на новото училище, да чуят първия школски звънец и да седнат на новите чинове.

242104638 549849202962783 8976025483057800327 nПо създадена вече традиция, четвъртокласниците от началните училища, под ръководството на своите учители, изнесоха празнична програма, с която посрещнаха най-малките ученици. С песни и стихове те казаха „Добре дошли“ на първолачетата, а Директорите на училищата отправиха своите приветствия към присъстващите.

4С вълнение очакваха да влязат в класните стаи и петокласниците. По време на церемонията по откриването, те произнесоха традиционната клетва, с която обещават да се стараят в учението и да пазят доброто име на училището.

С празнична програма започна и първият учебен ден в ДГ „Рай“. Най-големите възпитаници на детската градина посрещнаха най-малките. За да ги приветстват с „Добре дошли“ децата от четвърта група към градината изнесоха рецитал. След празничната програма всички се отправиха към стаите по занимания, където децата имаха възможност да се насладят на нови и интересни игри и помагала.

242091324 219709480202230 2640391713648899554 nСлед официалните церемонии ръководителите на учебните заведения лиснаха менче с вода, с което още веднъж пожелаха успешна, ползотворна и присъствена учебна година.

 

Снимки от началото на учебната година в СУ "Ж. Терпешев"

Снимки от началото на учебната година в НУ "Хр. Ботев"