gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

IMG 9499

 

Традицията за големия християнски празник Богоявление и тази година бе спазена, като в ритуала по спасяването на кръста участваха млади мъже - православни християни.

33-годишния Атанас Червенков от Любимец бе един от деветте млади мъже, които имаха смелостта да се хвърлят във водите на р. Марица, и пръв хвана светия кръст на Йордановден.

Младият мъж участва за трета поредна година в ритуала, но хваща кръста за първи път. „Единственото, което си пожелавам, е да съм жив и здрав – аз и моето семейство!“ – каза Наско след излизането си от водата.

IMG 9504След това, Атанас покани всеки желаещ да целуне кръста и за първи път мъжете заиграха хоро във водите на Марица. Хорото продължи на брега на реката и в него се включиха и част от присъстващите.

IMG 9565Празникът Богоявление се проведе и в с. Лозен. В него взеха участие 8 млади момчета, чието желание да се включат в празника бе толкова силно, че специално за повода си бяха поръчали тениски с български шевици. Най-близко до кръста се оказа 30-годишния Васил Илиев от селото, който го спаси от водите на р. Лозенска.IMG 9586

На 6 януари българската православната църква отбелязва Йордановден. Празникът ознаменува кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител в р. Йордан. Този празник има различни имена в различните области на страната, като някои от тях са Кръстовден, Водици или Водокръщи. Празникът е наречен така, защото на този ден всеки, който иска да е здрав през годината, се окъпва или поне се измива на реката. С него се слага край на така наречените „Мръсни дни”.

 

Снимки от спасяването на кръста в Любимец.

 

Снимки от спасяването на кръста в с. Лозен.

 bogoyavlenie 21

Община Любимец и Църковното настоятелство при храм «Свето Успение Богородично» гр. Любимец, организират честване на големия християнски празник Йордановден /Богоявление/. Ритуалът по спасяването на християнския кръст ще се извърши на 6 януари 2021 г. /сряда/ от 11.00 ч. при устието на р. Бисерска, в местността „Бикя“ /където реката се влива в р. Марица/.

В надпреварата за изваждане на кръста от водите на реката могат да се включат православни християни с кръщелно свидетелство, навършили 18 години. Записването за участие в ритуала става само в църквата „Свето Успение Богородично“ от днес до 17.00 часа на 5 януари.

Община Любимец осигурява на победителя парична награда в размер на 100 лв.

Присъстващите на празника задължително трябва да носят маски!

 

piteina voda 20

След вчерашните резултати и създаденото напрежение сред местното население, че в питейната вода на гр. Любимец има завишено количество на арсен, РЗИ – Хасково и ВиК-Хасково взеха повторни проби. Резултатите показаха, че съдържането на химичния елемент е под 4,35 микрограма на литър, което е много под нормата.

Последните проби са взети от крайни потребители в града.

От днес, даденото предписание от РЗИ-Хасково е премахнато!

Водата МОЖЕ да се използва за питейни нужди и за приготвяне на храна.

 

От днес, до изчистване на питейната вода в града, ще има водоноски на различни места в Любимец, които ще захранват населението.

Ще има една стационарна водоноска във времето от 00.00 -24.00 часа, която ще бъде позиционирана на ул. „Иван Рилски“ в Любимец – пред Домашен социален патронаж и Детска ясла - Любимец. Стационарната водоноска ще бъде доставена още днес в 17.00 ч.

 

А на останалите на 4 места ще бъде по график.

График на разполагане на останалите водоноски в града:

От 8.30 до 10.30 часа – на паркинга пред бивша Автогара - между ул. „Републиканска“ и ул. „Христо Ботев“;

От 10.45 до 12.45 часа – Централен паркинг гр. Любимец зад КОС;

От 13.00 до 15.00 часа – паркинг пред хранителен магазин КООП - пл. „Барата“;

От 15.15 до 17.00 часа – площадката, заключена между ул. „Витоша“ и ул. „Църковна“- Матърата;

 

Препоръчва се ограничаване на ползването на водата за питейни нужди и приготвяне на храна.

 

Уважаеми земеделски стопани,

 Във връзка изпълнение на чл.37в, ал. 5 от ЗСПЗЗ , Областна дирекция "Земеделие" гр. Хасково изпрати до община Любимец линк на публикуваните споразумения по чл.37в от ЗСПЗЗ за стопанската 2020/2021 г.

 

Всеки желаещ може да се запознае с регистъра и картата на ползването от този линк.