gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

IMG 1878

 

С гордост и самочувствие на потомци на достойни българи, учениците от 11-ти и 12-ти клас на СУ „Желязко Терпешев“ – Любимец се включиха в организираното поклонение на вр. Шейновец.

На този връх, преди 109 години, на 5 октомври 1912 г. става първото сражение в Първата Балканска война и още същия ден Свиленград е освободен от Османско владичество. В това сражение загиват десетки войни от 30-и Шейновски полк, между които и войници от Любимец.

Затова всяка година на върха се провеждат възпоменателни тържества, а обществеността поднася венци и цветя пред величествения паметник-костница, отдава почит и свежда глави пред героите от Балканската война.

IMG 1830Официални гости на панихидата бяха Президентът на България Румен Радев и Областният управител Минко Ангелов, военни формирования, инициативни комитети и партии. И тази година ученици от СУ „Желязко Терпешев“ гр. Любимец засвидетелстваха своята признателност към своите деди и загиналите войници по време на сраженията и поднесоха венец.

Поклонението започна с историческа хронология на събитията, случили се на 5 октомври 1912 г., след което Архиерейският наместник отец Константин, заедно със свои колеги отслужи заупокойна молитва в памет на българските войници, загинали в историческата битка.