gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

IMG 1540

 

На 24 октомври, във фоайето на НЧ „Братолюбие-1884“, Михаил Димитров – Председател на Дружество „Тракия“ в Любимец, откри документалната изложба „125 години организирано тракийско движение в България“. Изложбата е подготвена от Съюза на тракийските дружества в България и Тракийския научен институт в партньорство с Държавна агенция „Архиви“, Научния архив при Българската академия на науките и Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

С фотоси и документи, изложбата разказва 125-годишата история на организираното тракийско движение от създаването на дружество „Странджа“ през 1896 г. до Съюза на тракийските дружества в България днес.

IMG 1529В хронологично-тематичен ред паната проследяват основните процеси и събития в легалната и въоръжена борба на тракийските българи за национално освобождение и обединение, за защита на техните човешки, социални и имуществени права, за опазване и популяризиране на културно-историческото наследство и традиции, за съхраняване на българския национален дух и идентичност у нас и зад граница. Чрез снимки и документи са възкресени образите на най-видните фигури в тракийското движение, заели достойно място в българската история и народната памет.

По покана на организаторите, на откриването присъстваха Кметът на община Любимец Анастас Анастасов, членове на тракийското дружество и граждани.