gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

Anastasov 20

 

Уважаеми дейци на образованието и науката, културни деятели и просветители,

Скъпи съграждани,

 

Приемете моите поздравления по случай 1 ноември - един от най-важните и специални празници за всички българи! За много други народи това е просто дата в календара, но за нас той е Денят на народните будители.

Този общобългарски празник е създаден като знак на уважение и благодарност към тези, които са изиграли важна роля в просветителската дейност на страната ни и в оформянето на националната ни идентичност. Това са всички онези просветители, книжовници, революционери, борци за свобода и други, чиито имена са останали в историята на България не само заради любовта им към родината, но и заради просветителското дело за благото на народа.

И тази година сме принудени да отбележим този светъл празник по необичаен начин, но със същата признателност и почит към делото на всички онези достойни българи, за които си спомняме с уважение. Нашето историческо минало изобилства от цяла плеяда изявени личности, които с гордост можем да наречем будители на нацията. Списъкът е дълъг и имената на Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Неофит Рилски, Неофит Бозвели, Любен Каравелов, Христо Ботев, Васил Левски, Георги Раковски, Иван Вазов, Добри Чинтулов, Хаджи Димитър, Стефан Караджа, Любен Каравелов са само малка част от достойните за уважение и преклонение пазители на българския дух. С тяхна помощ запазихме вярата в непреходните ценности, в морала и добродетелите, които ни съхраниха през вековете.

Днес аз се обръщам към настоящите народни будители - хората, които изграждат нашето общество и нас като личности. Това са учителите - дейци на науката и образованието; хората, работещи в сферата на културата, изкуството и образованието; хората на духа, на перото, на книгата.

Въпреки всички трудности, пред които сте изправени, вие продължавате да сте посветени на делото си. Сигурен съм, че и занапред ще продължавате с чувство на отговорност да изпълнявате мисията си, ще възпитавате младите в любов към знанието и книжнината.

Пожелавам Ви здраве, сили и нови успехи по пътя на образованието, просветата и културата. Продължавайте все така да възпитавате любовта към всичко българско у младото поколение! Нека възрожденският дух живее у всеки от нас! Вие сте героите на нашето време!

 

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ!

 

 

С УВАЖЕНИЕ: ИНЖ. АНАСТАС АНАСТАСОВ

КМЕТ НА ОБЩИНА ЛЮБИМЕЦ