gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

Храмът е трикорабен, масивно засводен, с открит притвор от запад.Стройтелството му е започнало през 1840г., а освещаването е извършено на 27 юни 1844г.

Според надпис на иконата на "Св.Богородица", иконите са изписвани през 1845г.Осемте царски и 19-те апостолски икони са рисуване ат народен майстор в топла гама.

Изображението на "Исус Христос Пантократор " /вседържител/ върху платно е апликирано в зенита на централния свод.С неговото име е изразена идеята за единството на всички "войнства" на вселената, подчинени на йерархичния принцип.

В библейските пророчески книги се среща в съчетание "Господ на войната" или Вседържител,"Владика на силите".Под "войнства" се разбира слънцето, луната и звездите, съставляващи цялото небесно войнство.По предание иконописецът е от Одрин.Той е направил иконостаса, които е дъсчен, оцветен в зелено, с венчилка от резбовано разпятие и грифони.Към храма е имало и килийно училище, което е открито около 1862г. и е пресъ-ществулало до 1883г.

Отначало на децата е прподавал отец Атанасий от Кавакли /Тополовград/, като ги е учил на гръцки.Според 1864-1865г. свещеник филю от Хебибчево /Любимец/ е обучавал учениците на черковнославянски.