gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

IMG 0119

 

Творчески дух, неоспорим талант и любов към изкуството – качества, притежавани от големия актьор, режисьор, родолюбец и Почетен гражданин на Любимец - Стойчо Мазгалов, доказани в книгата "Различният. Книга за Стойчо Мазгалов".

Част от авторския й колектив - Владимир Игнатов, Нарцис Златанов и Ивайла Златанова гостуваха в Любимец, за да се срещнат и представят пред съгражданите на Стойчо новият авторски труд, посветен на 90-годишнината от рождението на незабравимия артист.

IMG 0140

Срещата се проведе в зала „Любимец“, където присъстващите имаха възможност и да разгледат изложба от семейния архив на семейство Мазгалови.

IMG 0105

По време на представянето, авторите разказаха интересни и малко познати неща от живота и делото на Стойчо, както и за ентусиазма на всички съставители, да се включат безвъзмездно в инициативата, с единственото желание той да не бъде забравен.

От страниците на книгата образът на родения в Любимец голям актьор, режисьор, общественик и родолюбец възкръсва. Неведнъж той се допълва от спомените на покойните Георги Данаилов и Венцеслав Кисьов, вторият от които е също родом от Любимец.

Книгата е разделена на четири части, но последната предлага "Думи на Стойчо Мазгалов"- есета, спомени и пиеси, които са още едно свидетелство за многопластовия творчески талант на актьора.

Част от присъстващите в залата разказаха за личните си срещи с него, за откровените и стойностни разговори, за любовта му към родния град и близките хора. Организаторите направиха и виртуална връзка с две дами, чийто живот в определен момент се е преплел с актьора – това са Ники Шуманова и Мария Ванкова. Те споделиха за емоцията и преживяванията от срещите си с него.

IMG 0146

След приключването на разговора, авторите подариха на читалището реплика на портрет на актьора. Оригиналът е нарисуван от Николай Янакиев и е дарен на драматичен театър "Сълза и смях". През 1966 г. Стойчо Мазгалов става съосновател на театъра, където по-късно работи и като директор и главен художествен ръководител (1969-1983).

Авторския труд "Различният. Книга за Стойчо Мазгалов" излезе на бял свят с любезното съдействие и финансовата подкрепа на Община Любимец.