gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

 IMG 0766

Водени от вярата и обединени около каузата да има действаща църква в с. Георги Добрево, дарители, миряни и Инициативната група за изграждането на нов християнски храм в селото, се събраха на Първа благодарствена служба. Литургията се извърши на храмовия празник – Петровден, от иконом Трифон Караджонов. Новата църква ще носи същото име като съществуващата до момента „Св. ап. Петър и Павел“ и ще бъде неин продължител.

IMG 0740

Началото на службата се предизвести с празничен камбанен звън, който покани всички желаещи да влязат в църквата. След края на богослужението отец Трифон прочете имената на всички дарители до момента и им благодари за финансовия, материален и морален принос за съхраняване на християнската вяра.

IMG 0746

След като бъде завършена изцяло покривната част, ще бъде поставен и двуметровия християнски кръст, който също е дарение от анонимен дарител.

Изграждането на нов църковен храм е осъществена мечта на местното население. Това е и своеобразно историческо събитие, тъй като строеж на църква на територията на община Любимец е правен последно преди 85 години.

Както неведнъж е писано, причината за изграждането на нова църква в центъра на селото, е фактът, че досегашната църква се намира в свлачищен район. В определени периоди земните маси се активират, в следствие на което сградата се руши.

Новата светиня се изгражда изцяло с дарителски средства. Инициативната група, водена от кмета на селото Александър Карачобанов, продължава да набира средства за нейното измазване, монтиране на дограма, поставяне на таван, под, изграждане на олтар и др. Затова всеки, който желае да дари средства, може да го направи, като ги преведе по сметка на Инициативната група или ги предаде лично на кмета Карачобанов.

Четири месеца след направената „Първа копка“ и отслужването на Света божествена литургия от архимандрит Богослов – протосингел на Старозагорската епархия, православният храм "Св.Апостоли Петър и Павел" вече е факт. С обединени усилия и добра воля, до края на годината в тази църква ще се отслужи и първата литургия.

 

Снимки от благодарствената служба