gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

 

В последните години вината от региона на Любимец се доказват с високо качество и пивкост, а майсторите на еликсира стават все повече и по-добри. Това е мнението на сомелиерите, които дегустираха пробите, подадени да участват в конкурса за „Най-добро домашно младо червено вино“.

IMG 0655

Таз годишният безспорен победител в Конкурса „Домашно младо червено вино“ е Димитър Савов. Според дегустационната комисия, той заслужено получава и приза Цар на виното, сред всичките 21 проби в тази категория. Кметът на общината Анастас Анастасов връчи на победителя 50 литрово дъбово буре и Грамота.

IMG 0636

Второ място в категория „Червено вино“ бе оценено вълшебното питие на Венцислав Георгиев. Наградата - дъбово буре - 30 литра, бе връчена от Президента на Ротари клуб Любимец Георги Янакиев.

IMG 0631

 

На трето място бе класирано виното на Ивайло Трендафилов. Той се сдоби с оригинални принадлежности за рязане на лозе и грамота, връчени от Председателя на НЧ „Братолюбие-1884“ Христина Видева.

IMG 0643

Специална награда в категорията „Бяло вино“ получи Янко Василев, а за най-добро „Вино розе“ наградата взе Димитър Самаджиев.

Всички победители са от Любимец, което още веднъж доказва майсторство към начина на ферментация на гроздовия сок и любов към благоуханната напитка.

IMG 0539

И тази година организаторите на празника - Общинска администрация Любимец, Ротари клуб „Любимец“ и НЧ „Братолюбие-1884“ спазиха традицията и преди общоградското веселие направиха ритуално зарязване на лозови масиви в близост до града. Преди ритуала, отец Трифон Караджонов отслужи празничен виносвет за здраве и берекет и благослови всички, които имат отношение към празника.

В ритуалното зарязване на лозите на масива се включиха Таня Станкова – Председател на Общински съвет – Любимец, Кмета на общината Анастас Анастасов, придружен от своите заместници Илия Илиев и Тодор Милев, членове на Ротари клуб „Любимец“ в лицето на Георги Янакиев, Делю Кулов и Павел Желев и не на последно място, собственикът на масива Свилен Георгиев.

IMG 0624

 

След зарязването, отбелязването на първия пролетен празник продължи в центъра на града, където организаторите бяха подготвили богата празнична програма, придружена с много песни и танци. За доброто настроение на всички присъстващи се погрижиха Танцов състав „Сакарче“ и „Сакарци“ и оркестър „Колорит“ гр. Хасково, които през цялото време изпълняваха български народни песни.

IMG 0662

За поредна година, на 14 февруари, в отделните населени места в общината, се проведе българският народен празник, посветен на лозари, градинари и соколари. Организирано отбелязване се направи в селата Белица и Малко градище, както и от местни фирми като „НТТ- Мария Николова“. Собствениците на лозови масиви и овощни градини също отбелязаха своя професионален празник.

По време на празника присъстващите имаха възможност да се насладят на божественото вино от Катаржина Естейт и сочната скара на Тодор Тананов, които се превърнаха в традиция за Трифон Зарезан.

 

Снимки от празника в Любимец

Снимки от Празника в с. Малко градище